Op de Europese aandelenbeurzen bleven de koersuitslagen woensdag beperkt. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed).
In Amsterdam wist de AEX-index weer boven de 400 punten uit te stijgen dankzij goede kwartaalcijfers van Shell.
“In Amsterdam trekt Shell de kar na beter dan verwachte resultaten. Het aandeel heeft het dit jaar ook slecht gedaan en is nog altijd niet duur. Ook is de inflatie in de eurozone iets opgelopen. De geldontwaardering is nog altijd laag, maar wellicht dat de deflatievrees wat afneemt”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De hoofdindex van Damrak noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 400,46 punten. De AEX stond voor het laatst op 10 april boven de 400 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 643,94 punten. De beurs in Parijs zakte 0,3 procent. Londen klom 0,1 procent en de DAX in Frankfurt bleef onveranderd.
Shell aan kop in AEX
Zwaargewicht Shell ging aan kop in de AEX met een winst van bijna 4 procent. Het olieconcern zag de winst in het eerste kwartaal licht dalen, maar verhoogde het kwartaaldividend. Ook de Franse concurrent Total (min 0,2 procent) kwam met resultaten, maar die werden in Parijs minder goed ontvangen.
Uitzender Randstad verloor 1,5 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Analisten van SNS Securities spraken van "solide, maar niet spectaculaire'' resultaten.
ING won 1 procent. Beleggers reageerden verheugd op het bericht dat ING drie Aziatische investeerders bereid heeft gevonden om bij de beursgang van Nationale-Nederlanden direct in te stappen.
Air France-KLM omlaag
In de MidKap zakte Air France-KLM 3,8 procent. Het verlies van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie werd in eerste kwartaal wel teruggedrongen, maar daalde volgens analisten niet snel genoeg.
Bij de kleinere bedrijven steeg toeleverancier aan de chipindustrie Besi 3,5 procent na goede kwartaalcijfers en positieve vooruitzichten.
Alstom klimt
In Parijs klom Alstom 8,8 procent na een handelsonderbreking van 3 dagen. Het bestuur van het Franse concern gaat overnamegesprekken voeren met het Amerikaanse conglomeraat General Electric (GE). Een krachtenbundeling met het Duitse Siemens is ook nog niet van tafel. Siemens (plus 0,7 procent) wil echter meer tijd om boekenonderzoek te doen.
De euro was 1,3826 dollar waard, tegen 1,3811 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1 procent tot 100,31 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper op 108,35 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl